SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lasagne bolognese al forno

Családinet [cikkei] - 2009-09-17
Nincs az általam követett receptben semmi rendkívüli, viszont amikor megkóstoltam...
Lasagne bolognese al forno

A mai napig abban a hitben éltem, hogy nem szeretem a lasagnét. Csodálkoztam is magamon, hogyan lehetséges ez, amikor szeretek mindent, ami olasz. Étteremben soha nem jutott volna eszembe ilyet rendelni, sőt mi több, olaszországi látogatásaim alkalmával sem éreztem úgy, hogy lasagnét ennék, mindig volt az étlapon olyasmi, amit ezerszer inkább megkóstoltam volna. Nincs az általam követett receptben semmi rendkívüli, viszont amikor megkóstoltam, meg kellett állapítanom, hogy de bizony, én nagyon is szeretem a lasagnét. Ezentúl gyakrabban fogom készíteni.

Hozzávalók:

12 lap tészta (most éppen a színes Tesco-sat vettem, 229 Ft volt egy csomag, ami igen baráti árnak mondható, és bizton állítom, hogy kifogástalan volt)

60 dkg darált hús (most éppen sertéslapocka, legközelebb fele-fele arányban marhahús is fog hozzá kerülni)

2x40 dkg hámozott, darabolt paradicsom konzerv

1 kis paradicsompüré

2 szál sárgarépa igen apróra darabolva

1 zellerszár apróra vágva

1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva

3 gerezd fokhagyma apróra vágva

1,5 dl vörösbor



só, bors, oregánó, bazsalikom, rozmaring

7 dl besamel mártás szerecsendióval, borssal ízesítve

20 dkg reszelt parmezán (nem a bolti fűrészpor alakú, és ez fontos momentum!)

olívaolaj

 
Elkészítés:


Először a bolognai szószt készítettem el: soffrittot csináltam az apróra vágott zöldségekből, vagyis olíva olajon kissé megdinszteltem a vöröshagymát, fokhagymát, répát, zellert, majd hozzáadtam a darált húst. Erőlasagnes lángon addig pirítottam, amíg a hús szép barna nem lett, és morzsássá nem vált. Ekkor ráöntöttem a bort, azzal is nagy lángon főztem néhány percig, majd pedig hozzáadtam a húshoz a sürített paradicsomot, konzerv paradicsomot, sóztam, borsoztam, egy-egy mokkáskanálnyi oregánót és bazsalikomot tettem hozzá, és egy ágacska rozmaring is került a lábasba. Mérsékeltem a lángot az edény alatt, és kerek egy órán át rotyogtattam a mártást. Addigra az összes fölösleges folyadék elpárolgott róla, gyönyörű színű, sűrű szósz figyelt a lábasban.

Másodszor a besamel főtt meg: 7 dkg vajat felforrósítottam, 3 evőkanálnyi lisztet szórtam rá, fehéredésig kevertem, és felöntöttem 6 dl meleg tejjel. A tejet lassan öntöm a vajas-lisztes keverékhez, de egyszerre teszem mindezt, aztán pedig szorgosan keverve felforralom a mártást. Időközben ízesítem sóval, borssal, szerecsendióval, végül pedig adtam hozzá egy kis maréknyi reszelt parmezánt.

Harmadszor a tésztáról szólnék. Nem tudtam eldönteni, mi legyen a száraztésztával. A dobozon a leírás azt mondja, főzzem meg használat előtt. A neten sok helyen olvasom, hogy nem kell megfőzni, csak szárazon használni. Így aztán az arany középutat választottam: forró vízben kissé előpuhítottam a tésztalapokat, hogy könnyebben tudjak velük bánni. Mondhatom, jól is tettem, teljesen fölösleges lett volna megfőzni őket, istenien megfőttek a szószban és a sütőben.

Negyedszerre a rétegezés következett: egy megfelelő méretű jénai edénybe bolognai mártást öntöttem, erre fektettem négy tésztalapot. Újra bolognai szósz következett, ezt beterítettem besamellel, megszórtam parmezánnal. Ezt még egyszer megismételtem, a harmadik réteg tésztát besamellel és parmezánnal takartam be. 180 fokos sütőben 45 percet sült a lasagne.

Forrás: http://fakanal.freeblog.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja