SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

NAPLÓ - Pásztorlányka

Prétor Márti [cikkei] - 2007-01-17
A dobozokból sorban kerülnek elő a tárgyak. Letörölgeti őket, s közben kibújnak belőlük az emlékek...
NAPLÓ - Pásztorlányka

Helyére került a szekrénysor, már csak a polcait kell berendeznie. A régi házukból hozatta át ide, az osztozkodásnál ő ezt választotta. A férj vitte a tévét, a hifitornyot, az ágyat kidobták, a szekrény az övé lett. Szerette ezt a bútort, annak idején egyedül vette, a párja nélkül, de ennek már vagy 25 éve. Harmincéves életszakaszt zár le a válással. Új élet, új otthon.
Most itt, az új lakásban egész másként fest az öreg szekrény. Csak az ő ruhái vannak benne, és csak az ő holmija, minden úgy, ahogyan ő akarja.
Polcára felpakolja az átköltöztetett tárgyakat. Régóta gyűjtögetett, ajándékba kapott, kirándulásokról hozott apró díszeket. A dobozokból sorban kerülnek elő a tárgyak. Letörölgeti őket, s közben kibújnak belőlük az emlékek.
A pásztorlány, apró porcelán – ezt soha sem szerette. Nem felejti kitől kapta, milyen érzéseket őrzött, ott a polcon, hosszú évekig.
Jönnek a nippek sorban, s már tele a polc. Nem boldogul a rendezgetéssel. Túl sok az apró tárgy. Levesz belőle néhányat, s csak most ötlik fel benne a kérdés: miért őrizze ezeket? Fájó emlékek.
Nem akarja.
Elővesz egy szatyrot. Belerakja mindet. Az utolsó darabig. A nagy barna terítővel együtt, amiben ideköltözette őket. Aztán a szatyor emlék kikerül az előszobába, majd a garázsba. Mindenhol útban van. A kukába valahogy mégsem jut el.
Az unoka itt talál rá.

- Neked adom ezeket.- mondja a kislánynak. – El is adhatod, vidd le az antikváriumba.
A kislány jól ismerte az antikváriumot, a szűkös, nagyon magas üzletet lenn a sarkon. Sokat járt oda. Szerette a könyveket, az apró tárgyakat, amit az antikvárius a kirakatban gyűjtött össze. Volt ott nagy szoknyás, táncoló hercegnő, hosszúhajú királyfi, őzpár, ékszerdoboz…
A kislány az ölébe veszi a szatyrot, s egyenként pakolja ki a porcelánokat. Mindegyik ismerős neki, a nagymama polcáról. Külön örül mindegyiknek. A pásztorlány a kedvenc. Milyen régen volt - ezt akarta először levetetni a szekrényről. „Nem lehet. Az törékeny." – emlékezett a féltő hangokra. Aztán ahogy nagyobb lett, megkaphatta, megfoghatta. Persze, csak a mama kezében.
Most itt van minden darab előtte.
Volt a porcelánok között, amelyik nem tetszett a lánynak: a sötétbarna kutya. Nem akarta mondani, de arca mindent elárult. Látta is ezt a nagymama.
- Ha valamelyik nem kell, nyugodtan add el. Gyűjtesz vele egy kis zsebpénzt, mint múltkor az üres üvegekkel.
A kislány megfordította a pásztorlánykát.
- Látod ezt a jelzést? – értékes, ezt biztosan megveszik.

A lány, ahogy volt, a terítővel összefogta és hazavitte a tárgyakat. Kipakolta az ágyán. Sorba rakta őket. Melyik a legszebb… a pásztorlány került előre. Körbenézett a szobájában. Minden polc tele. Néhány cserép virág, már régóta kókadozik – de talán még életre kapnak. Az első mackója, fületlenül csücsül a többi kisgyerekkori játéka között, első képeskönyvei… nem, ezektől sem akar megválni. Összegyűjtött szárazvirágok, gesztenyék, kagylók, dobozkák, üvegek… Zsúfoltan telepakolt minden polc és asztal. Vajon hol találhatna helyet a porcelánoknak? Vagy talán csak egynek… De pont az az értékes… Kár.
Nem baj. Eladja, vesz belőle… hímzőfonalat, vagy…talán lecserélheti a nagyszoknyás táncoló hercegnőre.
Fehér selyempapírba csomagolta a tárgyakat, egyenként, a barna kutyát először, a pásztorlánykát utoljára. Aztán tette mind a nagyterítőbe, majd be a szatyorba. Itt várakoztak az emlékek egy darabig.
Az antikvárius fiatal férfi, mégis türelmetlenül néz le a kislányra.
- Jó, hát, megnézem őket, ha már elhoztad. De nem hiszem. Nincs már helyem sem. Nem érdekel…
Erre a szóra a kislány, egy másodpercre megtorpan, arca pirosabb lesz, de nem néz fel, kezd kipakolni a szatyorból. Finoman, lassan veszi ki először a nagy terítőt, szétteríti, amennyire engedi a keskeny üvegpult. Egyenként, óvatosan bújtatja ki a darabokat. A férfi mélyet sóhajt, s méltóságteljes mozdulattal odafordul egy vevőhöz.
A kislány folyamatosan csomagol. A selyempapírokat egyenként kisimítja, összehajtja és visszarakja a szatyorba, a porcelánokat arccal a férfi felé forgatja. Már csak két darab lapul a csomagoló alatt.
- Jól van, jól van. Nem kell tovább… Már az első darabnál láttam…ezek nem érdekelnek engem.
A kislány komoly arca nem változik, mintha nem akarná érteni, konokul bontja a papírt… a pásztorlányról.
A könyvgyűjtő arca megrezzen, kezei hirtelen megindulnak a porcelán felé. Visszafogja a mozdulatot. Fejét, ha lehet, még feljebb emeli.
- Jó, jó…ez az egy értékes . Igen. – s mint a héja, ahogy nyakon csípi a lapuló nyulat, elmarja a zsákmányt. Nem is úgy, mintha megfordítaná, hogy a feliratot megnézze az alján, inkább, mintha hadonászna. A kirakat felé legyint.
- Nézd, ebből nekem már annyi van. - énekli vékony hangon.
És valóban. A kislány szeme kerekre nyílik: a kirakatban, ott ül még két ilyen pásztorlányka.
- Nem, ez nem érdekel.- Zárja saját vélekedését az antikvárius.

A kislány zavara csak otthon múlik el. Mikor felért a szobájába, lepakolja, letörölgeti az egyik polcot, kicsomagolja a porcelánokat, és minden darabnak egyenként megkeresi a helyét. Sokáig helyezgeti őket. Elöl középen a kedvenc, a kis pásztorlány, köré a többiek.
Mikor elkészül, hátrább lép, végignézi művét, majd megkönnyebbülten rájuk mosolyog.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja