SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Őrizd az emberiesség eszméjét a Vöröskereszt és Vörösfélhold Világnapon!

Családinet [cikkei] - 2024-05-08
Ma van a Vöröskereszt és Vörösfélhold Világnapja. A vöröskeresztes szervezetek május 8-án a világ 191 országában hívják fel a figyelmet a mozgalom alapelveire és az általuk képviselt humanitárius értékekre. Idén Őrizd az emberiesség eszméjét szlogennel hangsúlyozzák világszintű, közös elkötelezettségüket az emberi méltóság fenntartása, a szenvedés csökkentése és a nehéz helyzetbe került emberek segítése mellett.
Őrizd az emberiesség eszméjét a Vöröskereszt és Vörösfélhold Világnapon!

A világ 191 országában jelenlévő Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek létrejötte mind Henry Dunant svájci üzletember humanitárius tevékenységéig vezethető vissza. Dunant az 1859-es solferinoi csatatér mellett elkocsizva, látva a borzalmas veszteséget, a negyvenezer halottat és sebesültet, megrendülten kereste a segítségnyújtás lehetőségét. A szomszédos falu lakosaiból önkéntes segélycsapatokat szervezett, amelyek nemzetiségre való tekintet nélkül vettek részt az ápolásban, segítségadásban. Tapasztalatainak hatására Henry Dunant javaslatot fogalmazott meg a háborúk áldozatainak védelmére és kezdeményezte egy segélyszervezet létrehozását. Így indult egy eszme, amelynek hatására megalakult a humanitárius mozgalom.

Ezen a napon világszerte felhívják a figyelmet a humanitárius értékekre és alapelvekre – az emberiességre, pártatlanságra, semlegességre, függetlenségre, önkéntességre, egységre és egyetemességre –, az élet védelmének fontosságára.

Őrizd az emberiesség eszméjét!

Hagyományosan egy szlogen kíséri a világnapi alkalmat, amelyet idén az emberiesség alapelve ihletett. Ma, amikor a világban példátlan válságok és veszteségek keletkeznek, a világnap különös jelentőséggel bír. Az idei szlogen a vöröskeresztes szervezetek világszintű elkötelezettségét hangsúlyozza az emberi méltóság fenntartása, a szenvedés csökkentése és a nehéz helyzetbe került emberek segítése mellett.

„Bár a világ folyamatosan változik körülöttünk, a legfőbb értékeink, az alapelveink cseppet sem veszítenek érvényességükből” – fogalmaz Fodorné Antal dr., a Magyar Vöröskereszt elnöke. – „Az emberiesség tisztelete, mindenekfeletti szempontja meghatározza a működésünket. Nemcsak világszinten, hanem egészen a helyi, falusi kisközösségek mindennapjaiban is. Az ember érték, az ember az, aki igazán számít, akinek minden erőnkkel segítünk.”

Május hónap a Magyar Vöröskereszt életében hagyományosan eseménydús időszak. A világnapot követően ekkor kerül sor a hazai szervezet május 16-i alapításának koszorúzással egybekötött ünneplésére. Idén május 24-én ismeri el a szervezet munkáját támogató személyeket és intézményeket, május 25-én pedig a Magyar Vöröskereszt képviselői átadják a Humanitárius Település címre sikeresen pályázóknak a nagypresztízsű minősítést.

Nyitókép: voroskereszt.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja